Descriere: Eroina romanului, Maitreyi Devi, fiica unui mare filozof indian, Narendra Sen, trăieste o dragoste mistică, s-ar putea spune, cu autorul cărtii.
Actiunea are loc în Calcutta anilor 1930, Eliade (Allan) locuind în casa lor, ca „ucenic” al acestui savant. Desi la început el nu simte decât repulsie pentru Maitreyi, se îndrăgosteste iremediabil de aceasta. Fata îi impărtăseste sentimentele dar nu îi mărturiseste dragostea, aceasta reflectându-se în faptele sale.Romanul introduce cititorul în lumea fascinantă a Indiei, a obiceiurilor si a traditiilor orientale.
Spoiler!
Sen refuză căsătoria lor, alungându-l pe Eliade, care, îndurerat, se refugiază în Himalaya pentru o vreme ca pustnic, în timp ce Maitreyi este supusă pedepselor crudului ei tată, după care se mărită fortat.
Parerea mea: Am decis sa fac recenzie la aceasta carte care desi este clasica, mi-a placut foarte mult m-am gandit (ceva timp, ce-i drept) daca merita sa va impartasesc si voua parerea mea despre ea si se pare ca am luat decizia corecta. La inceput nu aveam pornirea potrivita pentru a o citi deoarece este o carte ce face parte din bibliografia scolara obligatorie, iar acele carti nu m-au prea incantat, insa stiam foarte bine ca autorul scrie foarte bine iar prietenii mei ma incurajau sa o fac, se pare ca am inceput-o si nu am mai lasat-o din mana.
Pentru inceput imi place foarte mult stilul cu care Mircea Eliade scrie (in general), si felul in care a descris India de la vremea aceea traditiile, obiceiurile, cultura si diversivitatea, pur si simplu m-a atras, poate cine stie intr-o zi voi ajunge acolo. Iar aceste informatii foarte utile, te ajuta sa te transpui usor in actiune, este o carte frumoasa care te atrage, este destul de usor de citit si scurtuta, te face sa "asisti" cu sufletul la gura la povestea celor doi facandu-ti placere sa te afli in compania lor. Personajele sunt destul de bine conturate, dar si complexe mai ales fata (Maitreyi). O lectura relaxanta, pot spune ca este una din cartile mele favorite din lista interminabila a bibliografiei scolare probabil ca astfel de carti ar atrage mai multi elevi spre pasiunea pentru citit. Am ramas surprinsa de faptul ca actiunea este povestita din propia experienta a personajului narator, Allan adica Mircea Eliade. Va recomad din tot sufletul cartea asta, atunci cand veti fi nevoiti sa o cititi (la scoala) sa nu sariti peste ea ca merita.
Citate: "E ciudat cât de incapabil sunt să prevăd evenimentele esentiale, să ghicesc oamenii care schimbă mai târziu firul vietii mele."
"De ce trebuie să sufăr atâta ca să înteleg un singur om?"
"E foarte greu să ai ceva cu adevărat, să-l capeti sau să-l cuceresti. Mai mult ne închipuim că posedăm decât posedăm."
Nota: 4/5
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu