vineri, 1 august 2014

Recenzie~Hotul de Carti de Markus Zusak


Despre: Este anul 1939. Germania nazistă. Ţara îşi ţine răsuflarea. Moartea nu a avut niciodată mai mult de lucru, şi va deveni chiar mai ocupată. Liesel Meminger şi fratele ei mai mic sunt duşi de către mama lor să locuiască cu o familie socială în afara oraşului München. Tatăl lui Liesel a fost dus departe sub şoapta unui singur cuvânt nefamiliar - Kommunist -, iar Liesel vede în ochii mamei sale teama unui destin similar. Pe parcursul călătoriei, Moartea îi face o vizită băieţelului şi o observă pe Liesel. Va fi prima dintre multe întâlniri apropiate. Lângă mormântul fratelui ei, viaţa lui Liesel se schimbă atunci când ea ridică un singur obiect, ascuns parţial în zăpadă. Este Manualul Groparului, lăsat acolo din greşeală, şi este prima ei carte furată. Astfel începe o poveste despre dragostea de cărţi şi de cuvinte, pe măsură ce Liesel învaţă să citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv, care cânta la acordeon. În curând, va fura cărţi de la incendierile de cărţi organizate de nazişti, din biblioteca soţiei primarului, şi de oriunde le mai putea găsi. Hoţul de cărţi este o poveste despre puterea cuvintelor de a crea lumi. Cu o scriitură superb măiestrită şi arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile poveşti ale timpurilor noastre.

Parere: Holocaustul este un subiect fragil si greu de abordat insa cand povestea este spusa de catre insusi Moartea care asteapta sa ne traga asupra ei sa ne poarte catre locul caruia ii apartinem, care ne priveste de cand povestea noastra incepe pana ce se sfarseste si surprinde fiecare moment placut sau neplacut din viata noastra, atunci povestea trebuie ascultata. Hotul de carti este impresionanta, trista cu niste personaje foarte bine conturate. Micuta Liesel, fata in jurul careia se invarte actiunea curajoasa si ambitioasa reuseste sa  isi exprime dragostea prin furtul de carti, abia dupa ce descopera cuvintele alaturi de noul sau tata fata devine o iubitoare de carti si incepe incet incet sa fure cate o carte pentru asi stapani pofta de lectura.
Hotul de carti este una dintre cele mai frumoase carti ce prezinta povestea Holocaustului cu un alt stil unul neconventional, o carte plina de suspans ce starneste o multime de sentimente si care te face sa simti ca esti chiar in mijlocul raidurilor germanilor sau in subsolul Familiei.

  •  Ce mi-a placut la aceasta cartea sunt personajele, felul in care a fost tratat Holocaustul subiectul principal, mini-povestile ce constituiau cate un capitol, desenele.
  • Ce nu mi-a placut: cuvintele in germana la care uneori nu dadea traducere, intreruperile.

In finalul acestei recenzii va recomand aceasta carte frumoasa plina de sentimente pentru ca este nemaipomenita.



Citate“Singurul lucru mai rău decât un băiat care te urăşte: Un băiat care te iubeşte.”

“Aţi putea foarte bine să vă întrebaţi la ce naiba se gândea. Răspunsul este probabil la absolut nimic. Probabil, ar spune că îşi exercita dreptul la prostie dat de la Dumnezeu.”

"A fost un an de pomina, ca '79 sau 1346, ca se enumar doar cativa. Uitati de coasa, dracia dracului, am nevoie de o matura sau de un mop. SI am nevoie de o vacanta."

"Orice moarte are o inima"

"Daca moartea spune o poveste trebuie sa o asculti"

" Sunt bantuita de oameni"

Nota:4/5

Trailerul filmului:



4 comentarii:

  1. Toata lumea a citit cartea asta, am mai ramas doar eu... si inca cativa nefericiti :)).
    Sper sa ajung si la aceasta lectura curand.
    Te tuc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa incerci totusi sa o citesti mai repede deoarece este o lectura deosebita si merrita :*

      Ștergere
  2. Am şi eu cartea, trebuie să mă apuc neapărat să o citesc, probabil după ce trece săptămâna asta cu read-a-thonu-ul lui Pufuleţ am să mă răsfăţ cu ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea merita citita iar daca o ai este si mai bine :D.... Succes cu read-a-thonu-ul (eu am fost prea lenesa luna aceasta ca sa ma implic in ceva)

      Ștergere