duminică, 23 august 2015

Recenzie~Captiv in Labirint de James Dashner

 Despre: Când Thomas se trezeste într-un loc necunoscut, nu-si aminteste decât cum îl cheamă. Mintea îi este ca o foaie albă. În jurul lui se află mai multi băieti, care îi urează bun-venit în Poiană – un loc înconjurat de ziduri de piatră. La fel ca Thomas, Poienarii nu au nici o idee despre felul în care au ajuns acolo si nici din ce motiv. Tot ceea ce stiu este că, în fiecare dimineată, portile de piatră către labirintul care îi înconjoară se deschid si că în fiecare seară se închid la loc. si, la fiecare treizeci de zile, un nou băiat apare acolo, adus cu un lift.
  Asadar, Thomas era asteptat. Cu totul neasteptat, a doua zi este trimisă acolo si o fată – prima fată din grup. si mai surprinzător decât sosirea ei este mesajul pe care îl aduce. Thomas ar putea fi mai important decât ar fi crezut vreodată. Numai de-ar putea să scoată la iveală secretele întunecate îngropate înăuntrul mintii sale.
 Parerea mea: Captiv in Labirint a devenit o obsesie pentru mine mi-am dorit cartea asta de ceva timp iar premiera filmului m-a determinat sa o cumpar intr-un tarziu, plus ca dupa ce am terminat "Jocurile foamei" asteptam sa citesc o distopie buna, fapul ca romanul este scris de un barbat m-a facut si mai curioasa. Inceputul este destul de lent pana ce suntem introdusi in actiune, in prima faza am fost putin dezamagita deoarece aveam senzatia ca asteptarile mele erau mai mari insa dupa ce am trecut de primele saptezeci de pagini  actiunea a inceput sa se dezmorteasca si sa se puna pe picioare. Adolescentii captivi sunt doar baieti pana ce apare si o fata care distruge echilibrul comunitatii, ciudat este comportamentul lor dar si limbajul (pleosc, verdeata, pulifric, poienar, etc) pe care obisuiesc sa le foloseasca foarte des. Viata tinerilor din Labirint este foarte organizata si bine gandita, fiecare dintre ei este repartizat la o grupa ce il defineste. In acea grupa el munceste pentru a reusi sa traiasca in poiana aceasta ordine este facuta pentru a duce o viata cat de cat normala. Capitolele sunt scurte, insa foarte bine delimitate, au mult suspans si actiune iar totul este neprevazut, ajungi sa dai paginile fara sa mai realizezi. Fiecare indiciu pe care il gasesc Alergatorii ma facea  mai curioasa, imi doream sa aflu cat mai multe despre labirint, despre modul in care a fost constuit si despre scopul lui, probabil ca asta era curiozitatea cea mai mare.
 Nu primim prea multe detalii despre personaje incat sa reusesc sa imi formez o idee mai clara, dar ce pot spune este ca imi place Thomas care mi se pare foarte potrivit pentru rolul care il ocupa in poveste, initial mi se pare ca ii lipseste taria de caracter deoarece este prea moale si timid insa totusi realizez ca de la inceputul cartii acesta evolueaza din ce in ce mai mult si sper ca totul sa mearga in acest sens in cel de-al doilea volum pe care vreau sa il citesc cat mai curand.
 Finalul este grandios si neasteptat chiar ma determina sa imi comand si urmatorul volum. Faptul ca romanul "Captiv in labirint" este scrisa de un barbat se simte, deoarece acesta se concentreaza mai mult pe detalii si mai putin pe romance ceea ce este foarte interesant pentru ca pana in prezent nu am intalnit astfel de distopii.  Cartea merita citita pentru ca este o lectura usoara desi te face sa iti pui mii de intrebari, are mult suspans si multa actiune, are la baza o idee originala iar detaliile sunt foarte bine gandite  saper ca aceste motive pentru care eu recomand "Captiv in Labirint" sa fie destul de bune ca voi sa o cumparati.

Citate: “Newt era îngrozit de labirint.
Indiferent ce se întâmplase cu el acolo – având poate legătură cu glezna rănită – fusese ceva cu adevărat îngrozitor."



“Veniti după mine si fugiti ca si cum viata voastră ar depinde de asta. Pentru că depinde de asta.”

"Daca e sa murim, macar murim luptand"

„- Îmi amintesc că-mi aminteam. Sentimente. Emoţii. Ca şi cum aş avea nişte rafturi în creier, cu etichete pentru amintiri şi pentru chipuri, dar sunt goale. De parcă toate cele de dinainte sunt după o perdea albă. Inclusiv tu.”

Nota: 4.50/5

Ecranizare: Cartea a fost ecranizata in anul 2014, iar anul acesta asteptam sa apara filmul facut dupa al doilea volum.

2 comentarii:

  1. Am am vazut doar filmul si mi-a placut muult, asa ca trebuie sa pun si eu neaparat mana pe trilogie <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am putut sa ma uit la film inainte sa citesc cartea si imi pare bine ca pana la urma am ales sa citesc inainte sa vizionez, pentru ca as fi stricat tot farmecul. Trebuie sa o cumperi pentru ca este interesanta.

      Ștergere