sâmbătă, 5 septembrie 2015

Recenzie~Domnul TIC si alte iubiri de pe Musatini de Laura Baban

 Despre:  O carte cu zâmbet, o iubire cu parfum de ceai, măi-măi-uri si rochii. O poveste faină, simplă, haioasă, cu trei suflete pereche. Trei? Da, ati citit bine: doi îndrăgostiti si un cătel. O printesă care merge pe bicicletă cu fusta fluturată de vânt. Un print cu aparatul la gât si bocancii plini de noroi. Si-un Tic, cătelul, care călătoreste în cosul bicicletei si cară pietre în casă.
  O poveste scrisă zi de zi pe Facebook, timp de un an. Zeci de status-uri adunate într-o carte. O carte care dă din coadă si te cheamă la joacă! Fie că esti un domn, o doamnă, un pusti, o bunică sau o pisică.

 Parerea mea: M-am indragostit din prima de aceasta carte, acele vorbe dulci adresate lui Andrei m-au topit pur si simplu, am reusit sa termin sa o citesc de ceva vreme insa nici pana in prezent nu mi-am gasit in totalitate cuvintele. Ce pot spune este ca mi-a placut foarte mult. Modul in care este scrisa si stilul autoarei sunt impecabile, te fac sa realizezi ca aceasta carte are mai mult de 232 de pagini, are si cate putin din sufletul Laurei. Dupa felul elegant de a se exprima observi pasiunea, placerea si fericirea pe care le foloseste in timpul realizarii cartii. Unul dintre motivele pentru care m-a impresionat este faptul ca in mare parte m-am identificat cu personajul narator. Am si eu un catel la fel de jucaus si nazdravan pe care l-am pierdut intr-o vara, iar citind din intamplarile curajosului TIC mi-am reamintit de acele clipe triste prin care am trecut pana sa il regasesc si sa sa il pretuiesc mai mult. Povestioarele ce compun romanul sunt foarte amuzante, reusesc sa te vrajeasca, sa te tina ocupat si sa iti umple sufletul cu energie pozitiva. "Domnul TIC si alte iubiri de pe Musatini" este intradevar o carte cu zambet, pentru ca pe parcursul lecturarii sale nu m-am putut stapani, am ras intr-una datorita nazbatiosului de TIC si ale aventurilor traite impreuna cu fata sa. M-a deranjat ca la un moment dat, povestile isi ies din ritm si devin putin plictisitoare, actiunea nu mai are acelasi dinamism cu care m-am obisnuit urmand ca spre final sa isi revina. Aceasta carte m-a dus cu gandul la frumoasa poveste pe care am iubit-o in copilarie si pe care o reciteam cu nostalgie, numita "Dumbrava minunata". Coperta este superb ilustrata si in format hardcover, finalul pastreaza niste surprize alese cu drag si puse de catre autoare pentru cititori. Per total cartea este draguta si dulce, este scurta si se citeste usor asa ca trebuie sa o adaugati in wishlist cat mai repede.

**Cartea este un self-publishing, deci nu se gaseste la nici o editura daca vreti sa o cumparati, o puteti gasi aici.

Citate: "-Tiiiiiiiiiiiiiiiiic!, am tipat eu la telefon fara nici o alta introducere.
-Poftim?
-Tic, Tic, Tic, asa o sa-l cheme.
-E frumos, parca merge, nu? Imi place! Merge, sa stii.
-Da, da e perfect, e ciresarul meu. Dintotdeauna mi-am dorit un ciresar, stiai? Da, da. Tic... Gata, TIC!"

"Stiti cum e sa va linga entuziasmat un catel? Pe maini, pe fata, pe unde apuca? Asa vreau sa fie cartea asta. Ca o limba de catel din cuvinte. plina de bale si iubire din-aceea pe care n-o poti refuza, e prea sincera prea draga."

"Andrei: "Atat am adunat pana acum: o Laura si-un Tic."

"E aproape imposibil sa il cert pe Tic cretulinu'. E ca in poezia Otiliei Cazimir: "De maine n-am sa-l mai iubesc/ Dar cand ii vad privirile senine/ Si zambetul copilaresc/ Imi jur ca n-am sa-l mai iubesc/ De maine."

"Scriu felii de zambete, scriu momente de viata irepetabile. Caci sunt vremuri in care noi zambim mult si-as vrea sa-mi amintesc totul atunci cand o sa-mi lipseasca o doaga si fericirea ne va fi mai subreda."

"ticaleala, -li, s.f., 1) timp special pe care sa il petreci cu trafaletul moale, pufos si iubicio, un mic ticalos care cere mereu atentie cu ochii lui deliciosi (din rus. ti'ajleak)"

"De cand este atat de popular Domnul Tic, nu mai incap de el pe Facebook. Ba mai are si pretentii sa i se schimbe butonul Like cu unul Ling"

" Perechea asta de maini n-o sa stie niciodata sa faca o mamaliga buna cu adevarat, dar se pricep sa povesteasca despre mamaligile din falticeni mancate cu ceapa si branza, dupa un mers pe motor, pe-o ploaie de plumb"

Nota:4/5


2 comentarii:

  1. Deși nu cred că este genul meu de carte, mi se pare tare simpatică. Îmi place mult coperta, e adorabilă. Felicitări pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta as fi zis si eu la inceput, pentru ca sincer nu obisnuiesc sa citesc astfel de carti insa spre surprinderea mea mi-a placut considerabil. Multumesc si pupici.

      Ștergere