marți, 1 decembrie 2015

Recenzie~ Spulbera-ma de Tahereh Mafi


  Despre: „NU MĂ POŢI ATINGE”,îi soptesc.
MINT,e ceea ce nu-i spun.
EL MĂ POATE ATINGE, e ceea ce n-o să-i spun niciodată.
TE ROG, ATINGE-MĂ,e ceea ce vreau să-i spun.
Dar când oamenii mă ating, se întâmplă anumite lucruri.
Lucruri ciudate.
Lucruri rele.
LUCRURI FATALE.
Nimeni nu ştie de ce atingerea lui Juliette e fatală, dar Restauraţia si-a făcut planuri legate de ea. Planuri de a o folosi ca pe o armă.
Însă Juliette are propriile ei planuri.
După o viaţă lipsită de libertate, ea descoperă în sfârşit forţa de a se răzvrăti pentru prima oară şi de a-şi găsi un viitor alături de cel pe care crezuse că-l pierduse pentru totdeauna.

 Parerea mea: Auzind si citind numai pareri bune despre acest roman m-am hotarat sa il iau si eu si sa revin pe blog cu propria opinie in ceea ce priveste "Spulbera-ma". Desi la inceput eram indecisa in citirea romanului, am fost surprinsa intr-un mod placut, nu ma asteptam sa fiu atat de atrasa de el si sa-l termin asa repede. Lumea creata de Tahereh Mafi este una complexa si originala fiecare detaliu este foarte bine gandit si incredibil de bine scris, povestea este uimitoare iar personajele sunt foarte bine conturate, fiind pus accent pe acest aspect. Actiunea este alerta si plina de suspans, cu rasturnari de situatie la tot pasul. Mi-au placut foarte mult pasajele descriptive si metaforele ce se "luptau" in mintea personajului principal. Povestea Juliettei este una impresionanta, aceasta reprezinta o amenintare pentru cei ce o inconjoara si astfel se inchide in ea crezand ca este intr-adevar, o nebuna internata intr-un ospiciu, modul in care ea incearca sa se reobisnuiasca cu oamenii si sa recapete increderea in ea este unul surprinzator. Ce nu mi-a placut a fost prezenta unui potential triunghi amoros si concentrarea pe partea romantica a povestii. Lumea distopica realizata de autoare este cu totul diferita de ce am mai citit pana in prezent, autoarea  isi pune amprenta in ceea ce construieste cu grija si atentie, prur si simplu m-am indragostit de felul in care aceasta scrie. Prezenta acelor propozitii taiate si lasate in carte, au ca scop  prezentarea adevaratei Juliette, ne ajuta sa ne apropie de personaj si sa intelegem mai bine ce sa petrece in mintea sa. Am fost dezamagita ca nu s-a pastrat coperta originala desi nici aceasta nu arata rau. Inevitabil vine si finalul care este usor previzibil, aducea actiunea la apogeu si ma face sa imi doresc ca citesc cat mai repede urmatorul volum. Cartea este superba, merita citita si garantez ca va va placea macar pe jumatate pe cat mi-a placut mie.


Citate: "Simt cum fluturii din stomacul meu iau foc. O umilinta inexplicabila imi arde carnea. Nu stiu unde sa privesc. Respira adanc. Indraznesc sa-i intalnesc privirea. Ochii sai au exact nuanta cobaltului, unei vanatai care infloreste, limpezi si patrunzatori si fermi. Maxilarul ii e inclestat, iar trasaturile ii sunt sunt sculptate expresie grijulie. Toata noaptea s-a gandit numai la asta. "

"E ciudat sa ai pe cineva cu care sa poti vorbi. E ciudat sa trebuiasca sa-mi folosesc energia pentru a-mi misca buzele ca sa formez cuvintele necesare pentru a-mi explica actiunile. De atata timp, nimanui nu i-a pasat. Nimeni nu m-a privit suficient de atent pentru a se intreba de ce ma uit pe fereastra. Nimeni nu m-a tratat vreodata ca egal. Si totusi , el nu stie ca sunt un monstru secretul meu. Ma intreb cat va mai dura pana va incerca sa se salveze de mine."


"Aceste cuvinte sunt voma.Acest stilou subred este esofagul meu.Acesta bucata de hartie este vasul meu de portelan. ""Soarele e o chestie aroganta, care lasa mereu lumea in urma cand se plictiseste de noi. Luna e o prietena loiala. Nu pleaca niciodata. E Mereu acolo, veghind, neclintită, stiindu-ne in momentele noastre bune si rele, schimbandu-se intotdeauna, asa cum facem si noi. In fiecare zi e o versiune diferita a ei insasi. Uneori slaba si palida, alteori puternica si plina de lumina. Luna intelege ce inseamna sa fii om. Sovaielnic. Singur. Patruns de imperfectiuni."

"Am incercat din rasputeri sa nu ma mai gandesc la el.
Am incercat din rasputeri sa-i uit chipul. Am incercat din rasputeri sa-mi scot din minte acei ochi albastri dar il cunosc il cunosc il cunosc au trecut 3 ani de cand l-am vazut ultima oara. Nu l-as putea uita niciodata pe Adam."
-N-ai de ales.
Nu vrea sa se uite la mine.
-Intotdeauna am de ales."

"-Juliette
Vocea lui imbratiseaza literele numelui meu cu atata blandete, ca mor de 5 ori in acea secunda. Fata lui e o mare de seninatate. "


"Trag cu ochiul la trasaturile lui, la zambetul stramb pe care vreau sa-l savurez, la culoarea din ochii sai pe care as folosi-o ca sa pictez un milion de tablouri/ Urmaresc linia maxilarului sau coborand pe gat pana in varful claviculei; memorez dealurile si vaile sculptate ale bratelor lui, perfectiunea trunchiului."


Nota: 4.50/5



2 comentarii:

  1. Am citit am auzit multe păreri și am citit multe recenzii despre ,,Spulberă-mă", iar cei mai mulți cred că e carte foarte bună. Totuși, am rețineri. Nu cred că o voi citi în viitorul apropiat.
    Felicitări pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult. Si eu m-am aflat in aceiasi situatie la inceput plus ca editura Leda nu vor sa mai scoata si restul seriei din ce stiu eu insa nu regret ca am citit acest roman, pentru ca este foarte bine scris.. Te pup si iti multumesc ca ai trecut pe aici!

      Ștergere