miercuri, 27 aprilie 2016

Recenzie~Regatul Umbrelor de Leigh Bardugo

 Despre:  Falia Umbrei, un tinut învăluit în beznă, populat de monstri, distruge treptat Ravka, o natiune altădată măreată. Alina, o fată orfană, singuratică, descoperă că posedă o putere unică, ce o face să pătrundă în lumea elitei magice a regatului – Grisha. Ar putea ea să destrame vraja demonică a Faliei Umbrei, eliberându-si tara?
Întunecatul, o fiintă cu o putere de seductie teribilă, este conducătorul Grishei. Dacă îsi va împlini destinul, Alina va fi nevoită să descopere cum să se folosească de harul său si cum să reziste atractiei periculoase pe care o simte fată de temutul stăpân. Însă în timp ce-si contemplă viitorul năucitor, Alina nu-l poate uita pe Mal, cel mai bun prieten al său din copilărie.

 Acest exemplar mi-a fost oferit de catre Libris, tin sa le multumesc mult si sa va indemn si pe voi sa il comandati de aici -sectiunea beletristica- de pe site'ul lor unde transportul este gratuit si primiti un semn de carte superb, perfect de pus la colectie.

 Parerea mea: Pot spune inca de la inceputul acestei recenzii ca "Regatul Umbrelor" este una dintre cele mai captivante carti citite anul acesta. Stiti deja ca sunt o fana a fantasy'ului insa aceast roman este atat de minunat scris, el cuprinde o serie de elemente caracteristice culturii rusesti ce ne ajuta sa recreem atmosfera in care personajele iau viata . Am inceput sa citesc cu sufletul la gura, m-am apucat de carte fara sa stiu despre ce este vorba, avand presentimentul ca imi va placea, am fost placut surprinsa inca de pe la primele pagini in care am facut cunostiinta cu scriitura autoarei atat de simpla si concisa. In prima parte a cartii suntem intampinati de harta infricosatoarei si in acelasi timp uimitoare lume realizata de Leigh Bardugo  acesta este frumos creionata, la indemana cititorului pentru a usura lectura lui.
  Facem cunostiinta cu Alina eroina noastra cu un destin maret, ea este capabila sa scape Ravaka de Falia Umbrei, de infern si de nesfarsita frica ce ii paste pe locuitori. Fata este conturata intr-un mod complex, la inceput aparitia ei este realizata dupa un sablon tipic fata este simpla, fragila si doreste sa isi depaseasca conditia -un portret usor cliseic- iar apoi incet, incet suntem martori a unei evolutii spectaculoase in care personajul ajunge sa isi constientizeze capacitatile si sa devina independenta lasand in urma telurile pentru care decide sa lupte, schimbarile apar la fiecare pas Alina fiind tulburata de aceasta lume noua la care este nevoita sa se adapteze.  
 Pe parcursul actiunii se intalnesc o multime de momente pline de tensiune, rasturnari de situatie ce te fac sa nu poti renunta la lectura, in mare parte actiunea este alerta iar cartea se citeste foarte usor si repede, cu cat se dau mai repede filele acesteia realizam cat de uimitoare sunt taramurile Ravakai si ne dorim sa aflam cat mai multe despre tinut, personaje si nu in ultimul rand despre fascinantul, misteriosul, seducatorul si totodata inspaimantatorul Intunecatul liderul Grisha, care mi-a castigat increderea cu pasi mici prin ceea ce parea a fi o lupta intre natura si suflet, mai exact o lupta intre bine si rau, dar care m-a plasat in ceata spre finalul cartii, el este genul acela de personaj negativ pe care trebuie sa nu il suporti ba chiar sa il urasti insa nu poti deoarece se muleaza pe gustul cititorului. Toate elementele, simbolurile si multitudinea de culori prezente reprezinta semnatura auroarei si denota originalitate ce ma intriga intr-un mod interesant. 
 Asadar cartea este foarte faina, abia astept sa imi cumpar si celelalte doua volume, pot spune ca per-total continutul acestei carti m-a dat pe spate, a fost doza de actiune de care aveam nevoie si care m-a tratat de reading slump, va recomand cu drag sa pasiti in aceasta lume fermecata plina de pericole la tot pasul si sa va comandati cartea de pe Libris pentru ca este o librarie de incredere si ambele merita din plin.


Citate:   Avea par carunt si ciufulit, iar gatul ii era brazdat de o cicatrice infioratoare - cineva incercase sa i-l taie. Mi-am petrecut urmatoarele doua ore blestemandu-l pe cel care incercase pentru ca nu facuse o treaba mai buna.

"– Neajunsul dorintei, a soptit el, plimbându-si buzele pe maxilarul meu, până în dreptul gurii, e că ne face slabi.”



„În clipa când ni s-au atins buzele, am avut certitudinea intensă că l-as fi asteptat mereu.”

"Imi doream atat de mult sa am un loc al meu. Fusesem atat de dornica sa-i fac pe plac, atat de mandra ca imi incredinta secretele lui. Dar niciodata nu ma intrebase ce voia cu adevarat, care ar putea fi adevaratele lui motive. Fusesem prea ocupata sa ma imaginez alaturi de el ca salvatoare a Ravkai. Foarte pretuita si foarte dorita - ca un fel de regina. Imi facusem sarcina foarte usoara. Tu si cu mine vom schimba lumea. Asteapta si ai sa vezi."


Nota: 5/5



6 comentarii:

  1. Hihi, mă bucur că ți-a plăcut! Nu îmi place mie genul fantasy, dar m-ai făcut mai curioasă decât eram despre cartea asta. :D Aș încerca-o totuși, căci, ce-i drept, nici măcar n-am mai încercat ceva fantasy în ultimul timp, ca să zic că nu-mi place genul ăsta.
    Spor la citit în continuare, pupiceei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ma simt foooarte bine cand citesc fantasy, este intr-adevar o evadare! Merita citita insa daca nu esti fana a acestui gen nu stiu ce sa iti spun, eu iti urez lectura placuta si sper sa revii aici sa imi spui cum ti sa paraut daca te decizi sa o incerci.

      Ștergere
  2. Vai, demult am tot auzit de această serie. Am înțeles că protagonista este la poluri opuse: ori o urăști ori, dimpotrivă, o iubești. Nu cred că am să mă apuc de serie - prea curând - întrucât nu mă atrage și nici nu sunt fan al cărților fantasy. Hihi! Lecturi faine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da si eu auzisem prea multe incat sa nu o incerc. Mie protaginista mi-a fost cam indiferenta,sincer! Multumesc pentru ca ai trecut pe aici. >hug<

      Ștergere
  3. Ce recenzie frumoasă! Şi eu am tot văzut prin librării cartea, de fapt toate volumele. Mi-a plăcut mult coperta lor şi descrierea, mai ales că poporul rusesc mi se pare destul de interesant!
    Nu prea citesc cărți fantasy, dar nu pot spune că îmj displac, aşa că nu ar fi rea o încercare!
    Pupici! Lecturi frumoase şi sărbători fericite! ^.^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Mie coperta nu mi s-a partut asa de frumoasa insa faptul ca se leaga de diverse elemente din folclorul rusesc m-a castigat. Eu spun ca se merita sa citesti cartea asta, sper sa iti placa daca te decizi! Pupici, sarbatori fericite si tie- sau cel putin ce a mai ramas din ele-.

      Ștergere